Breedteligging, temperatuur en landschap.
Er komt een verschil van temperatuur omdat de zonnestralen van de zon bijna recht op de aarde vallen. De zonnestralen verwarmen een klein gebied. Hierdoor wordt de aarde ernstig verwarmt, hoewel, met de noordpool is het een ander verhaal. Daar vallen de zonnestralen schuin op een aarde waardoor een groot gebied weer wordt verwarmt, hierdoor wordt de aarde veel minder verwarmt. Hierdoor ontstaan de verschillen dus.
Zuid-Europa en de loof-naaldboomgordel.
In het zuidelijkste gebied van Europa heerst een Middellandse Zeeklimaat. Dit betekend dat het hier, nou, wat warmer is. Soms wel 40 graden. Er is hier amper spraak van regen! Ze kunnen alleen klagen wanneer het Herfst is of winter. Spreken over de winter, hier is het niet bepaald koud, laten we zeggen, in januari is het normaal dat het dan 12 graden is! De planten daar passen zich ook aan aan het weer. Hier groeien vooral Olijven, palmbomen, pijnbomen en kurkeiken.
Spreken over bomen, als je in Europa wat naar het noorden gaat kom je waarschijndelijk een loofboomgordel tegen. Dit is een zone van loofbomen. Als je dan nog wat verder naar het noorden gaat kom je een taiga tegen.

Noord Europa.
Nog heel wat naar het noorden wordt het best koud. Dit is een zone waar bomen niet meer kunnen groeien! Je zou het niet verwachten maar in de zomer is het meestal lager dan 10 graden! In deze gebieden is het vaak koud en het vriest soms ruim een half jaar! Er groeien alleen grassen, mossen en lage struiken. Zo'n gebied heet een toendra.
Reactie plaatsen
Reacties